Кухненски дивани

Кухненските дивани са алтернатива на столовете и скамейките в помещението за готвене и хранене. Със същия успех те могат да намерят място и в трапезарията или къта за хранене в дневната. Този тип дивани най-често са ъглови и се инсталират именно в ъгъла на помещението.

Основен недостатък на кухненските дивани е неудобството при ползването им от повече хора. Невъзможността седящото място да бъде преместено изисква всеки ставащ от дивана да размести хората и да мине в неудобна поза между дивана и масата. Всъщност, главната причина за този “дефект” на изделието са самите дизайнери – те съобразяват размерите на ъгловия кухненски диван с размерите на кухнята, имайки предвид, че тази мебел най-често се използва в помещения с малка площ. Така размерите на кухненския диван обикновено са малки и удобството от ползването им – силно занижено.

Разбира се – варианти има и доста производители на качествени мебели ги предлагат. На първо място решението е диванът в ъгъла да не е свързан с масата, т.е. нито една част от масата да не се нуждае от опората на дивана или странични пейки. Това позволява да осигурите толкова пространство между масата и кухненския диван, колкото ви е необходимо. Друго предлагано решение е диванът да не се нуждае от опората на стената, а да бъде достатъчно устойчива, самостоятелна мебел. От една страна това подобрява дизайнът и ергономията на кухненския диван, но от друга – той започва да заема повече място. Някои производители смятат, че когато размерът на седящата част надхвърли 45 см от гърба на дивана, тогава вече се говори за друг тип изделие, а не точно за компактен комплект за малка кухня.

Производителите с въображение създават много интересни модели кухненски дивани и показват колко неразработена е, всъщност, тази ниша. Разнообразието е и във формите, и в дамаската. Предлагат се чудесни цветови комбинации, в това число и от кожа, които могат да превърнат иначе скучната кухня в интересно за обитаване място. Някои дизайнери на интериор стигат дотам да разположат интересен модел ъглов кухненски диван… в спалнята, като оформят с малка масичка чудесно място за пиене на сутрешното кафе.

За да се превърне мястото в истински кът за хранене, около диванът в кухнята трябва да има и столове. Мнозина предпочитат табуретки, защото лесно се пъхат под масата и не заемат площ, когато не са нужни. Ако имате обаче място, където да ги прибирате, по-добре е да помислите за сгъваеми столове с гръб, за да не измъчвате нито себе си, нито гостите си, ако трябва да стоят дълго време на стол без облегалка.

© Дивани.net 2014. Всички права запазени. | Λ Нагоре